Sportmasseur of fysiotherapeut?

Een sporter, recreatief of professioneel, moet goed voor zijn lichaam zorgen. Een sportmassage kan daarbij helpen. De sportmasseur heeft een rol in de begeleiding voor, tijdens en na het sporten. Maar wanneer kies je nu voor een sportmasseur, en wanneer voor de fysiotherapeut?  Algemene leidraad: Blessure die niet over gaat?  Naar de fysiotherapeut. De sportmasseur zorgt ervoor dat een gezonde sporter gezond blijft. Bij spierpijn, of als voorbereiding of herstel bij een wedstrijd ga je naar de sportmasseur.

 

Doel van een sportmassage

Een sportmassage kan erop gericht zijn om de afvoer van afvalstoffen te versnellen of om de doorbloeding van de spieren te verbeteren. Bovendien kan de sportmasseur overbelasting van de spieren op tijd onderkennen om sportblessures te voorkomen.

Hoe kies ik een sportmasseur?

Er zijn sportmasseurs die hun eigen sportmassagepraktijk hebben, maar vaak hebben sportvereniging ook de beschikking over één of enkele sportmasseurs die dan vooral tijdens wedstrijden en trainingen aanwezig zijn. Een goede masseur is in het bezit van het diploma Sportmassage en staat in de meeste gevallen onder toezicht van het Nederlands Genootschap voor Sportmassage. Die zorgt voor bijscholingscursussen, zodat de leden altijd up-to-date werken.

Wat doet de sportmasseur?

De sportmasseur heeft als hoofdtaken massage, verzorging en advisering. Dat doet hij niet in het wilde weg. Een sportmasseur zal altijd eerst de sporter onderzoeken en een gesprek met hem aangaan. Op die manier krijgt de masseur een goed beeld van sterke en zwakke punten van het lichaam van een sporter. Naar aanleiding daarvan wordt gekeken, wat voor sportmassage er het best past bij de sporter. Tijdens het sporten biedt de masseur eerste hulp bij ongevallen. Denk bij veldsporten maar aan blessurebehandelingen tijdens een wedstrijd. Ook houdt de sportmasseur een oogje in het zeil dat sporters voldoende eten en drinken tijdens een inspanning.  Meer over mijn werkwijze.

Aansluitend daarop geeft de sportmasseur adviezen. Die kunnen variëren van advies over aangepaste trainingen tot adviezen over accommodaties en materiaalgebruik. Deze adviezen zijn ook vaak bedoeld om blessures te voorkomen. Maar ook bij het herstellen na een blessure geeft een sportmasseur adviezen en behandelingen. Je kunt de sportmasseur zien als het verlengstuk van de gezondheidszorg, speciaal gericht op sporters. Relatief nieuw is de sportzorgmasseur:

Sportzorgmasseur heeft meer inzicht en behandelmogelijkheden

De sportzorgmasseur heeft meer inzicht en behandelmogelijkheden dan een reguliere sportmasseur, om zo een plek in te nemen in de sportzorgketen. De sportzorgmasseur heeft meer kennis en vaardigheden op drie gebieden:
1. kennis van blessures, blessurepreventie en blessurebehandelmogelijkheden;
2. kennis van klinisch redeneren;
3. kennis van het opzetten, samenwerken en onderhouden van de sportzorgketen.

 

Wanneer ga je naar de fysiotherapeut?

Heb je een blessure die maar niet over gaat of last van pijn bij dagelijkse activiteiten? Dan kan een fysiotherapeut je misschien verder helpen. Samen met de fysiotherapeut bekijk je of er een behandeling nodig is en welke behandeling het best bij je past.

bron: gezondheidsplein